Conventionele productie

Een andere naam voor “conventionele” componenten is “through hole” componenten. Deze onderdelen worden handmatig geplaatst. Er bestaan machines die dit automatisch doen (sequencers), maar deze zijn groot en prijzig.

Handmontage is duur, waarom dan toch nog conventionele componenten gebruiken ?

In een aantal gevallen zijn er geen alternatieven voor conventionele componenten. Als de afmetingen te groot worden, de mechanische belasting te sterk of de warmteontwikkeling te groot. Of als je de SMD variant alleen kan kopen op rollen van 1.000 stuks of meer, terwijl je er 100 nodig hebt. In die gevallen kies je voor conventionele componenten. Hoe minder hoe beter, maar helemaal zonder wil vaak niet.

Hoe ziet het conventionele productieproces eruit ?

Buigen en knippen

De productievoorbereiding bestaat uit het buigen van de aansluitpennen op de juiste gatafstand en daarna afknippen op de juiste lengte. De meeste componenten worden op een crêpe tape aangeleverd die direct door een buig- en knipmachine verwerkt kan worden.

Monteren

De onderdelen worden handmatig op de print geplaatst. De aansluitpennen zitten in de gaatjes in de print en steken ongeveer een millimeter uit.

Golfsolderen

De print met onderdelen wordt in een golfsoldeermachine geplaatst. In deze machine wordt van onderen een vloeimiddel (flux) tegen de print aangesproeid, zodat de contacten schoon worden en het soldeer goed hecht. Hierna worden de print en de onderdelen opgewarmd tot ca. 100 °C. Tijdens dit opwarmen etst de flux de contacten schoon. Daarnaast wordt voorkomen dat de temperatuurschok te groot is. Nu wordt de print over de soldeergolf getrokken, het soldeer wordt tegen de print aangepompt. Door de turbulentie in het vloeibare soldeer worden de te solderen contacten goed in contact gebracht met het soldeer en wordt de ruimte tussen het gat en de pen geheel gevuld met soldeer. Een sterke en betrouwbare las is het resultaat.

Inspectie

De solderingen worden optisch gecontroleerd op correcte soldering.

De print is nu klaar om getest te worden.