Low power

Energie zuinige elektronica

Draagbare apparaten, vrijwel altijd werken die met accu’s of batterijen. Nou gaat het milieu ons sterk aan het hart, dus kiezen we liever voor oplaadbare accu’s dan voor batterijen. Ook al zijn batterijen goedkoper in aanschaf. Een accu kan een bepaalde hoeveelheid energie bevatten, uitgedrukt in Ampère uur of Ah. Uit een accu van 1 Ah kan je gedurende 1 uur een stroom van 1 Ampère halen. En dan is de accu leeg. Als je 0,1 A aan stroom verbruikt, dan gaat de acculading 10 uur mee. Dus hoe minder stroom, hoe langer je plezier hebt van een acculading, voordat je weer moet bijladen. Logisch eigenlijk.

Het is onze uitdaging om accugevoede apparaten zo energiezuinig mogelijk te maken, zodat een acculading lang meegaat. Dat is een kunst op zich, omdat energiezuinige componenten op andere specificaties minder presteren. Ze reageren minder snel bijvoorbeeld. Het is de kunst de juiste afweging te maken tussen stroomverbruik, de overige specificaties en de eisen die aan deze component in het betreffende ontwerp worden gesteld.

Om een idee te geven, we hebben een accugevoed apparaatje dat in rust 20 µA (twintig miljoenste Ampère) gebruikt en in bedrijf 2 mA (2 duizendste Ampère). De accu heeft een capaciteit van 150 mAh, dus tijdens continu bedrijf duurt het 75 uur voor de accu leeg is en in rust 300 dagen.

Een andere productgroep waarin erg energiezuinig moet worden ontworpen zijn industriële tweedraadstransmitters. Deze trekken als meetsignaal een stroom tussen de 4 en 20 mA. Dat betekent dat het apparaat zelf minder dan 4 mA moet verbruiken. Ook hierbij moet efficiënt met de beschikbare stroom worden omgesprongen.

Stelt uw product hoge eisen aan een laag stroomverbruik ? Laat het ons weten, we denken graag mee.